15 Mayıs 2016 Pazar

"Kapsül Gardrop" Rehberi - 2


"Kapsül Gardrop" oluşturmak:

Artık kapsül gardırobunuzu oluşturabilirsiniz.


Haydi başlayalım:

Yapmanız gereken şey aslında mevsimlik gardırobunuzu oluşturmak. Bunu yaparken de ilk iş bir liste yapmak. Dahil olanlar ve olmayanlar listesi.


Hatırlayalım mı?

Dahil olanlar: Üstler, altlar, (kadın gardırobunda elbiseler de var), dış giyim ve ayakkabılar.

Kapsül gardırobunuzun parça sayısına dahil etmeyecekleriniz ise: Spor yaparken giyilenler, her türlü aksesuar, çantalar, deniz kıyafetleri, ev kıyafetleri (resim yaparken ya da evi boyarken vs giyilenler de), yatak kıyafetleri, iç çamaşırları, gece kıyafetleri - kokteyl kıyafetleri - resmi kıyafetler (ayakkabılarıyla birlikte).

Bu yazının yazıldığı zamanı baz alırsak, benim bulunduğum yerde artık baharın sonu gelmekte, yani yaz gardrobu zamanı geliyor diyebiliriz.

Bu günlerde baharlık kapsül gardırop yapmış olanlar için yavaş yavaş yazlık gardıroplarını hazır etme zamanı yaklaşıyor.

Bu yazıyı hangi mevsimde ve ortamda okuyorsanız (illa bugün okunacak diye bir kural yok) hemen o mevsimin gardırobunu hazırlayın. Mevsimin ortasında, başıında ya da sonunda olmanız önemsiz, önemli olan ilk adımı atmak, atabilmek...

İlk işiniz mevsimlik gardırobunuzun dahil edilecekler listesindeki parçalarını toplamda 37'ye indirmek.

Neden 37?

İşin uzmanları ideal sayı diyorlar. Deneme yanılma metoduyla ulaşılan bir sayı bu. Sonuçta size kalmış bir şey ama asla 40'ı geçmeyin.

Üç ay boyunca (yani mevsim boyunca) yalnızca bu 37 parçayı giyin. 

Bu üç ay boyunca alışveriş de yapmayın. Fakat mevsimin bitmesine 2 ya da 1 hafta kala artık yeni mevsim gardırobu için plan + alışveriş zamanıdır yavaş yavaş.

Bir sonraki mevsimin gardırobu için ne gerektiğini siz bileceksiniz ve ne kadar alışveriş yapacağınız da size kalmış, ama unutmayın: "az çoktur!"

Kapsül gardrop nasıl yapılacak?

Gardırobunuzun boşaltın. Gardırobunuzun içinde ne var ne yoksa çıkarıp yatağınızın üstüne koyun.

Tam bu aşamada yapmanız gereken en önemli şey kendinizi kandırmadan, her şeyi ama gerçekten her şeyi, tüm gardırobu boşaltmaktır. Yoksa baştan bu iş yanlış olur.

Şimdi her parçayı dürüstlükle inceleyin, giyin, çıkarın, bakın, düşünün ve eğer sonuçta "seviyorum, ölüyorum, bitiyorum, onsuz yapamam, şu anda giyerim, ben bunu 30 kere giyerim" gibi duygular besliyorsanız hemen gardırobunuza geri koyun, asın...

İşte tam da bu noktada stiliniz yavaş yavaş kendini belli etmeye başlayacaktır.

Bazı parçalarda "belki" diyorsanız, emin değilseniz, "bilemiyorum, belki giyerim, belki giymem, kararsızım" gibi bir duygu geliyorsa, belki çok para verip aldığınız için ya da belki bir gün giyerim diye düşündüğünüz için atmak da istemiyorsanız, bu durumdaki eşyalarınızı bir kutuya koyun ve gözden ırak bir yerde saklayın. Yatağınızın altında, evin garajında vs. İhtiyacınız olursa o parçayı nerede bulabileceğinizi biliyorsunuz. Gerekirse gider alır ve giyersiniz. Ama bu genelde olmaz. Eğer sezon sonunda o kutudaki parçalar aklınıza bile gelmediyse, bir kez bile giymediyseniz onlarla vedalaşma vaktidir.

Bazı parçalara bakıp "hayır" diyorsanız zaten durum ortada demektir. Bu durumda ya verin, ya bağışlayın, ya bir arkadaşınızla değiş tokuş edin ya da satın gitsin. Ama tutmayın, asla tutmayın.

Parçalanmış, yıpranmış, işe yaramayacak, tamir edilemeyecek vs durumdaki şeyleri de atın gitsin.

Bu arada gardırobunuzdan "bu mevsime ait değil" diyeceğiniz ama ne hikmetse her daim gardırobunuzda duran, belki de görmekten pek hoşlandığınız parçalar da çıkacaktır. unutmayın sezonluk gardırop yapıyorsak onların orada yeri yok. Bu durumda onları valizlere, yatak altına (mevsimlik olan eşyaları nasıl kaldırıyorsanız) koyun ve mevsimi gelince kullanın.

Şimdi dönüp gardırobunuza bakın: Bu durumda yalnızca "seviyorum" dediğiniz o ilk kategorideki parçaların kalmış olması gerek.

37 parça hedefiniz ne durumda? Eklenmesi gereken bir şeyler var mı? Alışveriş yapılması gerekiyor mu? (Gerekiyorsa ve 37 parçanın altındaysanız bunu zevkle yapın derim. Gerekmiyorsa da illa 37 parçaya ulaşmaya çabalamayın.)

Fazla parçanız var ve azaltmanız mı gerekiyor? (Bu durumda da her şeyi yeniden gözden geçirin ve bazı parçaları "belki" kutunuza koyup 37 hedefini tutturmaya çalışın.)

Size basit bir örnek vereyim: Benim bu yılki bahar gardırobumun "dahil olanlar" listesi 60 parçayla başladı (resmen ürktüm, şaşırdım) fakat daha bir ay içinde 29 parçaya indi. Çünkü kullanılmayanlar, gereksizler çok çabuk kendilerini gösterdiler. Şimdi ise birkaç parça reddedemeyeceğim ve kullandığım çok şık üstler ile birlikte 34 parçaya ulaştı.

Bu kadar basit mi? Bitti mi yani? Bu kadar mı?

Tabii ki değil. Daha o kadar çok şey var ki hem anlatacak hem de yapacak. Önümüzdeki yazılarda pek çok önemli konuyu, detayı ve püf noktalarını açacağım yavaş yavaş. Çünkü siz de göreceksiniz ki, kapsül gardırop işi uzun bir zamana yayılan çok ciddi bir çalışma.

Aslında bu kadar basit mi sorusunun cevabı da, hem evet, hem hayır. Bu işin çok ciddi sistemleri var ve işte tam da bu noktada bazı konulara dikkat çekmek isterim.

Kapsül gardırop oluşturmak aslında sanıldığı kadar kolay bir iş değil. Her şeyden önce kişinin buna ruhen ve bedenen hazır olması gerekiyor.

Tek başına pek yapılacak bir iş de değil. Yapabilen çıksa da, illa bir şeyler eksik kalıyor ya da yanlış oluyor. Mutlaka dürüstçe fikrini söyleyecek ve doğru bakabilen bir kişinin yardımı gerekiyor. Yoksa daha işin başında oyunu kaybetmeniz işten bile değil. Atmaya ya da vermeye karar verdiğiniz pek çok parça dolabınıza geri dönecektir ya da tam tersi, belki atmamanız ya da vermemeniz gereken bir parça gidecektir.

Bu işin çok ciddi sistemleri var. O nedenle mutlaka yardım almakta fayda var. Bir dış göz asla kötü olmayacağı gibi, sizin gözünüzden kaçan bir şeyleri görecek, duygusal yaklaştığınız şeylere başka açıdan bakabilecek, dürüst olup her konuda fikrini söyleyecek, sistemi bilen, minimalist yaşam tarzını yalnızca gardıropla sınırlamayacak birinin yanınızda olması aslında en iyi çözüm.

Zaten tam olarak stilinizi ortaya çıkarmanız, gardırobunuzun istediğiniz gibi olması, kullanım ve kendini ifade edişi açısından dört dörtlük olması aslında dört sezon gardırobundan sonra ancak olabilecek bir şey.

Bu nedenle belki de kendinizi boşuna yorup sonuca varmadan yoldan geri dönme tehlikesine karşı da en iyi çözüm profesyonel yardım almaktır kanımca.

Size bir sır vereyim mi? Gardırobunuza ve zaman içinde tüm yaşam alanlarınıza yayılacak olan bu tarza aşık olacak, her dakika gardırobunuza bakmaktan zevk alacaksınız. İnanın!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder